Jag har förstått att många dockskåpsbyggare drar sig för att fixa el i sina skåp, men det är faktiskt inte så svårt som man kan tro 🙂

I den internationella skalan 1:12 som jag jobbar i är 12 Volts lampor standard. Det betyder att du behöver en 12 Volts transformator för att lamporna ska fungera som de ska. Använder du en Lundy transformator på 4 Volt kommer dina 12 Voltslampor att lysa – men svagare än de ska. Råkar du istället koppla en Lundbylampa på 4 Volt till en 12 Volts transformator så kommer lampan att gå sönder.

I båda systemen används likström. Till varje glödlampa går det två sladdar. Ofta ser det ut som en sladd, men i den går det två ledningar separerade ifrån varandra. För att lampan ska lysa behöver de båda sladdarna gå till olika poler på transformatorn – precis som på ett batteri. Det spelar ingen roll åt vilket håll strömmen går – eller vilken sladd som går till vilken pol. Det som däremot är viktigt är att de båda sladdarna aldrig kopplas ihop! Då blir det kortslutning och lampan brinner och går sönder.

Här kommer det en liten beskrivning på hur jag gjort och tänkt med elen i Gröna Huset:

Först borrar man helt enkelt hål i skåpet där man kan tänkas vilja ha el. Här syns det hur det kan bli fel – ett hål för mycket 🙂

Efter den här felborrningen så mätte och ritade jag upp husets alla väggar och golv på baksidan – så sen gick det bättre…

Här ser du ett borrat hål som jag sen satt ett litet eluttag ovanpå…men eftersom kontakterna dels är alldeles för stora för skalan, och dessutom jättehårda att få in uttagshålen i så tog jag senare bort dem – och drog sladdarna direkt in genom väggen istället.

Här räknar jag med att kunna gömma hålen bakom de miniatyrtaklister jag planerar att sätta upp, och därför borrar jag så högt upp jag bara vågar 🙂

För att kunna dra el på baksidan av huset behöver jag sätta upp lampor och dra ut sladdarna på baksidan. Jag klipper alltså bort alla eventuella kontakter!

För att få upp lamporna sätter jag först fast en liten ögleskruv i taket där lampan ska hänga. Färdiga lampor brukar ha en platta med dubbelhäftande tejp, men min erfarenhet säger att den aldrig håller lampan uppe särskilt länge.

Alltså drar jag sladden genom ögleskruven straxt bakom plattan som jag limmar upp i taket. På så sätt förstärker jag limmet och lampan åker förhoppningsvis inte i golvet!

Så här ser det ut på baksidan innan jag börjat koppla ihop sladdarna. Eftersom jag alltid har svårt att bestämma mig om allting kortar jag aldrig av några sladdar, utan gör små nystan av dem. På så sätt kan jag alltid flytta lampan om jag ångrar mig 🙂

Man kan givetvis bara koppla ihop allting med bara sladdar, men jag ville kunna välja lite vilken typ av belysning jag ville ha – natt eller dag – så därför bestämde jag mig för att använda kopplingslister klippta i bitar om tre.

Eltejp och extra sladdar behövdes också!

Så här ser kopplingarna ut!

I första kopplingen dras en sladd ifrån varje lampa – sen låter jag koppling två och tre vara två olika typer av belysning. två för natt och tre för dag. Vill man sen ändå att alla lampor i hela huset ska lysa samtidigt måste man knäppa på både två och tre.

I ärlighetens namn fick jag sedan lite hjälp av min snälle svärson Niclas. Han fixade så jag fick två switchar i en liten låda på baksidan av skåpet. En för natt- och en för dag-belysning, som han sedan kopplade till transformatorn.

Så här ser det ut nu…inte klart alls, men det LYSER!!!

6 thoughts on “Dax för EL!

  1. Hej jag undrar vad det är för en adapter du använder när du har kopplat in strömmen där bak mvh Annette

    1. Det är en transformator som omvandlar 120 Volt till 12 V. Den är köpt i dockskåpsaffär i England, men jag gissar att det säkert finns likadana här i Sverige 😉

  2. Hejhej!

    Är själv skyldig till att ha “dragit mig” för att ta tag i det här med el till dockskåpet då jag är helt lost när det kommer till sånt här, men nu går det inte skjuta upp längre hehe. Superintressant inlägg, får jag ställa några frågor?

    Jag kommer behöva typ 30 lampor, alla lampor kommer vara fasta, så stickkontakt och uttag blir onödigt. Har tänkt göra som du, dra sladdarna genom väggen och fästa dom i en kopplinglist på baksidan. Jag är med på att man måste skala och separera trådarna i sladden.

    Ser att du satt flera trådar i samma hål på sockerbiten, hur många kan man sätta i varje? Ser också att du har flera sockerbitar, är alla kopplade till samma transformator? Jag antar att den mörka och de gula sladdarna går till den, men hur är de kopplade till transormatorn?

    Bästa hälsningar!

    1. Hej och förlåt mitt oerhört långsamma svar 😉 Jag har pinsamt nog tyvärr helt missat att kolla frågor här på bloggen…

      Man kan få plats med ganska många sladdar i varje sockerbitshål, bara man ser till att skruva fast dem ordentligt så att de får
      strömkontakt.
      Alla sockerbitar är kopplade till samma transformator. Jag vill minnas att det fanns ett max för hur många lampor man kunde koppla till den, när jag köpte den, men det borde man annars kunna fråga om där de säljs tänker jag…
      Sockerbitarna sitter så att de bildar vägar ner till transformatorn, de översta våningarnas lampor leds alltså nedåt via de lägre sockerbitarna, om du förstår hur jag menar?
      Straxt innan transformatorn har vi kopplat in två separata switchkontakter (för att inte måsta ha alla lampor tända samtidigt) dessa sitter på var sin gul sladd. Efter switchkontakterna är de båda gula sladdarna kopplade till en pol på transformatorn – och den svarta kopplad till den andra polen…
      Hoppas att du nu fått svar på dina frågor (om du inte redan fixat färdigt med belysningen i ditt skåp såklart) annars fråga igen, så lovar jag att svara fortare 😉 Suzie

  3. Hej,
    Vad använder du för kablar för de ”extra sladdarna”? Alltså de som du kopplar ihop med lampan efter att du klippt bort stickkontakterna. Var kan man köpa sån tunn elkabel och vad ska jag söka på? Är det olika sladdar för 4,5 resp. 12 V?
    Mvh,
    Emma

    1. Hej!
      De små fina sladdar som lamporna har räcker ut till sockerbitarna/kopplingdosorna som jag sätter på baksidan på huset. Mellan dessa använder jag sen lite grövre sladdar, som finns att köpa på tex Jula eller KlasOhlsson. Annars går det också bra att slakta en äldre lamp- eller skarvsladd och ta ut de mindre plastade ledningar som ligger i dessa…
      Det funkar med samma typ av sladdar i både 4.5 och 12V.
      Riktigt tunna elsladdar hittar du hos välsorterade dockskåpsbutiker – men några såna har jag inte använt just till det här 😉 Suzie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *