Jag har förstått att många dockskåpsbyggare drar sig för att fixa el i sina skåp, men det är faktiskt inte så svårt som man kan tro 🙂

I den internationella skalan 1:12 som jag jobbar i är 12 Volts lampor standard. Det betyder att du behöver en 12 Volts transformator för att lamporna ska fungera som de ska. Använder du en Lundy transformator på 4 Volt kommer dina 12 Voltslampor att lysa – men svagare än de ska. Råkar du istället koppla en Lundbylampa på 4 Volt till en 12 Volts transformator så kommer lampan att gå sönder.

I båda systemen används likström. Till varje glödlampa går det två sladdar. Ofta ser det ut som en sladd, men i den går det två ledningar separerade ifrån varandra. För att lampan ska lysa behöver de båda sladdarna gå till olika poler på transformatorn – precis som på ett batteri. Det spelar ingen roll åt vilket håll strömmen går – eller vilken sladd som går till vilken pol. Det som däremot är viktigt är att de båda sladdarna aldrig kopplas ihop! Då blir det kortslutning och lampan brinner och går sönder.

Här kommer det en liten beskrivning på hur jag gjort och tänkt med elen i Gröna Huset:

Först borrar man helt enkelt hål i skåpet där man kan tänkas vilja ha el. Här syns det hur det kan bli fel – ett hål för mycket 🙂

Efter den här felborrningen så mätte och ritade jag upp husets alla väggar och golv på baksidan – så sen gick det bättre…

Här ser du ett borrat hål som jag sen satt ett litet eluttag ovanpå…men eftersom kontakterna dels är alldeles för stora för skalan, och dessutom jättehårda att få in uttagshålen i så tog jag senare bort dem – och drog sladdarna direkt in genom väggen istället.

Här räknar jag med att kunna gömma hålen bakom de miniatyrtaklister jag planerar att sätta upp, och därför borrar jag så högt upp jag bara vågar 🙂

För att kunna dra el på baksidan av huset behöver jag sätta upp lampor och dra ut sladdarna på baksidan. Jag klipper alltså bort alla eventuella kontakter!

För att få upp lamporna sätter jag först fast en liten ögleskruv i taket där lampan ska hänga. Färdiga lampor brukar ha en platta med dubbelhäftande tejp, men min erfarenhet säger att den aldrig håller lampan uppe särskilt länge.

Alltså drar jag sladden genom ögleskruven straxt bakom plattan som jag limmar upp i taket. På så sätt förstärker jag limmet och lampan åker förhoppningsvis inte i golvet!

Så här ser det ut på baksidan innan jag börjat koppla ihop sladdarna. Eftersom jag alltid har svårt att bestämma mig om allting kortar jag aldrig av några sladdar, utan gör små nystan av dem. På så sätt kan jag alltid flytta lampan om jag ångrar mig 🙂

Man kan givetvis bara koppla ihop allting med bara sladdar, men jag ville kunna välja lite vilken typ av belysning jag ville ha – natt eller dag – så därför bestämde jag mig för att använda kopplingslister klippta i bitar om tre.

Eltejp och extra sladdar behövdes också!

Så här ser kopplingarna ut!

I första kopplingen dras en sladd ifrån varje lampa – sen låter jag koppling två och tre vara två olika typer av belysning. två för natt och tre för dag. Vill man sen ändå att alla lampor i hela huset ska lysa samtidigt måste man knäppa på både två och tre.

I ärlighetens namn fick jag sedan lite hjälp av min snälle svärson Niclas. Han fixade så jag fick två switchar i en liten låda på baksidan av skåpet. En för natt- och en för dag-belysning, som han sedan kopplade till transformatorn.

Så här ser det ut nu…inte klart alls, men det LYSER!!!

2 thoughts on “Dax för EL!

  1. Hej jag undrar vad det är för en adapter du använder när du har kopplat in strömmen där bak mvh Annette

    1. Det är en transformator som omvandlar 120 Volt till 12 V. Den är köpt i dockskåpsaffär i England, men jag gissar att det säkert finns likadana här i Sverige 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *