Fönster del 1

Allteftersom huset börjar bli klart inser jag att det är hög tid att börja göra nya fönster. I mammas originalhus så satt det åtta fönster i riktigt glas med karmar av tillskuren passepartout-kartong. Vissa av karmarna hade blivit missfärgade och fula av fukt, och nästan alla hade limmet släppt på, så jag började med att rädda det som räddas kunde, och putsade och limmade ihop dem igen.

häftmassa. Jag måste erkänna att jag inte är särskilt förtjust i häftmassa. Det funkar ett tag, men efter ett par år ger det fettfläckar överallt där det suttit, så i det här fallet blev jag tyvärr tvungen att slänga många av av de foder som satt kvar.

När jag sen började räkna insåg jag vilket mastodontjobb jag gett mig in på. Från början hade huset 8 fönster, alla på gavlarna av huset. Men jag vill ju ha en front med fönster i, så det var bara att börja skära…

Jag använder 2 millimeter tjock skyltkartong, som jag skär med mattkniv. En stållinjal och en rätvinklig linjal är nog också bra att ha om du tänker prova på att göra egna. Det blir såklart mycket billigare än att köpa, men det tar en stund…

Varje fönster har tre karmar, en med spröjsar och två utan. I de nya fönstren använder jag plastglas istället för glas.

Och sen har varje fönster två foder också, så det blir många rutor att skära till 😉

Själva fönsterglasen skär jag till i 0,8 mm acetatglas från Streets Ahead.

Sen är det bara att limma ihop alla karmar med rutorna och lägga i press för att torka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *