Ibland när man surfar runt och hittar någon fin miniatyr så behöver man kunna räkna ut om den är lagom stor för att passa i dockhuset. Alla mina husbyggen är i internationella skalan 1:12 och det är också den vanligaste skalan för hobbybyggare.
Hur räknar man då?
Jo, om du har en docka som är 15 centimeter lång så är den i verkligheten 12 gånger längre – alltså 15cm x 12 = 180cm
Hur liten skulle jag behöva vara för att kunna bo i mina skåp då?
Jag är är 163 centimeter lång, så för att få svaret måste jag dela 163 i 12 delar – alltså 163 / 12 = 13,6cm
Och det råkar vara exakt så lång som min Heidi Ott docka Eliza är 😉
Skala 1:10 Nolbyn – Värmländskt handverk
I många äldre svenska skåp är skalan 1:10. Det är lätt att förstå eftersom det så mycket lättare att räkna med – för oss som har metersystemet som standard dvs.
Skala 1:12 – Internationella skalan
Det här är den skala jag bygger mina skåp i och den bygger på det angloamerikanska mätsystemet. Skalan är lite mindre än 1:10, men större än Lundby.
Skala 1:18 Lundby
Alla skandinaviska dockskåp för barn ( Lundby, Micki mfl. ) är i den här skalan., men skalan är inte alltid konsekvent har jag märkt 🙂
Skala 1:24 Halva internationella skalan
Framför allt i USA börjar det bli vanligare att bygga i halvskalan. Kanske för att det inte tar så stor plats gissar jag…
Skala 1:48 Halva halvskalan
Nu börjar det bli riktigt pilligt om man vill göra saker själv, men å andra sidan blir ju också 3D-skrivarna allt vanligare…
Skala 1:144 Dockskåp i dockskåpet!
Nu är det verkligen pyttelitet, men också faktiskt andvändbart om du vill att dina dockskåpsdockor också ska ha dockskåp 😉