Gardiner till Biblioteket

Idag fick jag tid till att göra lite fler gardiner igen 🙂 Gardiner är roligt att göra tycker jag. Det finns inga gränser på hur flådiga dockhusgardiner får vara, och inte behöver man vara rädd att de ska bli för dyra heller. Det går ju typ inte åt något tyg alls!

Jag la fram en liten bit av tapeten jag redan tapetserat med, för att se vad som kunde passa. Om du inte samlat tyg hela livet (som jag) så går det såklart lika bra att ta med tapeten till tygbutiken 😉

Här har jag klippt till sex längder i dupion/thai-siden…om du ska köpa tyg så går det bara åt en decimeter. Mina är klippta av en stuvbit, så de har stadkant nedtill, men det behövs egentligen inte…

Jag viker gardinerna på längden och syr ihop dem med raksöm på maskin…

…sen kränger jag dem, så att sömmen kommer på insidan, samtidigt som jag viker in tras-kanten upptill som en fåll. Om du inte har stadkant nedtill (som jag) så viker du in gardinen nedtill också.

Här borde jag ha tagit mig tid till att stryka hela härligheten innan jag börjar limma?! Tips 😉

Jag limmar fast “gardinstängerna” (skurna i vit kartong) på baksidan av gardinuppsättningarna!

Sen klipper jag till spets att sätta bakom som lite insynskydd. Detta är en bred stretchspets, men i det funkar lika bra med stum bomullspets eller kanske en bit tyll 🙂

Efter att jag limmat fast spetsen syr jag små omtag av ett satingband.

Här på bilden har jag också nålat fast gardinuppsättningen på styrolit, för att bättre kunna se och styra hur gardinen kommer att se ut i huset.

Efter omtagen är limmade på plats, så toppar jag hela härligheten med mera satinband 😉

Men när jag satt upp gardinen i dockhuset är det något som saknas…så jag tar ut den igen. Det är lätt fixat eftersom jag alltid sätter fast alla gardiner med kardborreband som jag redan tidigare visat 😉

Efter lite rotande i mina gömmor så hittar jag en ursnygg gepyrspets i ljusgrått som verkligen blir pricken över i när jag toppar de lila banden med den!

Nöjd & Färdig för idag!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *