Efter att ha funderat en stund har jag nu bestämt mig för hur hallen i Gröna Huset ska se ut. Eftersom största anledningen till att jag valde just den här halvan av mammas gamla hus var alla fantastiska trappor hon gjort, så tänker jag behålla denna precis som den är. Det gör att jag också låter den gula tapeten vara kvar, men ytterväggen (som kommer från andra änden av huset) måste jag ju såklart göra något åt.

Jag hittade en gammal bit dockskåpsparkett som jag tänkte faktiskt funkar riktigt fint här. Annars tycker jag det är roligare att göra alla tapeter och golv själv…så på väggen kommer jag att sätta upp en påfågeltapet som jag fixat på datorn.

Eftersom man knappast kan räkna med att huset har några räta vinklar efter alla år så gjorde jag en mall av tidningspapper som jag sen klippte parketten efter. Här kollar jag om den passar.

Sen är det ju bara att limma dit den.

Jag föredrar riktigt gammaldax tapetklister. Den typ då man blandar pulver eller flingor med vatten. Det blir billigt och garanterat giftfritt dessutom. På ett gammalt torrt och obehandlat golv som det här använder jag en vanlig ganska bred pensel som jag “målar” golvet med innan jag lägger paketten.

Inget klister på pappers-parketten alltså!

Nackdelen med tapetklister är att tapeterna blir blöta och ser otäckt vågiga ut innan de torkat ordentligt, men det är bara att ha is i magen och vänta…

Det man däremot måste vara noga med är att väggen eller golvet är helt slätt, annars kommer alla skavanker att synas genom tapeten, eller i det här fallet golvet.

Om du vill göra egna tapeter eller golv behöver du en laserprinter. Bläckstråleskrivare funkar inte eftersom utskrifterna inte blir vattenfasta.

Moderna laserutskrifter tål vatten och bleks inte heller särskilt mycket i solen. Tips är att skriva ut på lite stadigare papper, så blir de lättare att tapetsera med också.

Här ser man tydligt hur vågigt golvet ser ut, men det går som sagt över när det torkat.

Jag har tapetserat över fönstret som du ser. Eftersom huset just nu är fönsterlöst är det lättare att skära bort tapeten efteråt. Se till att pappret har torkat ordentligt först bara!

Färdigt för idag!

Nu fattas det bara innertak, lister, fönster och fönsterkarmar, el och möbler… ????

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *